zaterdag 24 mei 2014

Haakpatroon muts met reliëfstokjes

muts, chunky hat, textured hat, Phildar Terre Neuve, reliefstokje, haakpatroon, haken, Ocean


Laatst liet ik hier al trots de muts met reliëfstokjes zien, die ik haakte voor mijn neefje. Wil je ook zo'n muts haken? Lees hieronder hoe dat moet. Het oorspronkelijke Engelse patroon vond ik op de website van Allicrafts.

Patroon
In dit patroon ga je in het rond haken. Ook ga je steken meerderen. Dit betekent dat je in sommige steken 2 stokjes haakt. In alle andere steken haak je gewoon 1 stokje.

Om je op weg te helpen met het haken van de reliëfstokjes, heb ik een stap voor stap fototutorial geplaatst op m'n blog. Of bekijk dit Nederlandstalige instructiefilmpje. In onderstaand patroon haak je alleen reliëfstokjes aan de voorkant, die komen dus iets naar voren te liggen.

Als je wilt weten hoeveel toeren je in totaal nodig hebt om de juiste lengte te bereiken, meet je de afstand van oor tot oor over het hoofd heen. Je kunt dan tijdens het haken de muts af en toe opmeten om te beoordelen of je nog verder moet haken.Maak de muts niet langer, dan bedekt hij de ogen van de toekomstige mutsdrager. Als je de oren warm wilt houden, haak dan oorflappen aan de muts, zoals ik ook gedaan heb. Het is daarom niet nodig om je aan een bepaalde haaknaaldmaat te houden. Je kan zelf garen en bijpassende haaknaald uitkiezen voor dit patroon.

Toer 1
Begin met een magische ring.
Haak 3 beginlossen (dit telt niet mee als stokje). Haak vervolgens 10 stokjes in de ring. Trek de ring aan, zodat je bijna geen ruimte meer hebt in het midden tussen de 10 stokjes. Sluit de toer door een halve vaste te haken in de 3e beginlosse waar je de toer mee begon. Het is soms lastig om de 3e beginlosse te herkennen, daarom is het altijd aan te raden om in de 3e beginlosse een steekmarkeerder te doen.

Toer 2
Haak 3 lossen. Haak vervolgens 2 stokjes in elke steek. Sluit de toer weer met een halve vaste in de 3e losse (in totaal heb je nu 20 stokjes gehaakt).

Toer 3
Haak 3 lossen, *2 stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek*. Je meerdert nu om de steek (een steek wel en een steek niet). Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (30 stokjes).

Toer 4
Haak 3 lossen, *2 stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 2 steken*. Je meerdert nu in 1 steek en dan in twee steken niet. Herhaal de instructie tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (40 stokjes).

Toer 5
Haak 3 lossen, *2 stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 3 steken*. Je meerdert nu in 1 steek en dan in 3 steken niet. Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (50 stokjes).

Toer 6
Haak 3 lossen, *2 stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 4 steken*. Je meerdert nu in 1 steek en dan in 4 steken niet. Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (60 stokjes).

Na toer 6 stoppen we met meerderen en zou de muts qua omtrek al aardig in de richting moeten komen van de omtrek die de muts uiteindelijk moet krijgen.

Toer 7
Vanaf deze toer starten we met de reliëfstokjes.
Haak 3 lossen, *haak een reliëfstokje in de volgende steek, haak een gewoon stokje in de volgende steek*. Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (30 reliëfstokjes, 30 gewone stokjes).

Toer 8
Haak 3 lossen, *haak een gewoon stokje in het reliëfstokje van de vorige toer, haak een reliëfstokje in de volgende steek*. Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (30 reliëfstokjes, 30 gewone stokjes).

Toer 9
Haak 3 lossen, *haak een reliëfstokje in de volgende steek, haak een gewoon stokje in de volgende steek*. Herhaal de instructies tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse (30 reliëfstokjes, 30 gewone stokjes).

Toer 10-13
Herhaal toer 8 en 9 totdat je de lengte hebt bereikt die je nodig hebt. Daarna kan je de muts afhechten en de draad wegwerken met een naald.

Optie 1: zonneklep
In het oorspronkelijke patroon wordt de muts afgemaakt met een kort zonneklepje. Dit geeft de muts een stoere uitstraling. Wil je ook zo'n klepje haken? Volg dan onderstaand patroon.

Tel 20 steken vanaf de naad (waar je gestopt bent met het haken van de laatste toer). De naad beschouwen we als de achterkant van de muts. Maak je draad in die 20e steek vast met een halve vaste.
Toer 1: haak 20 vasten in de buitenste lussen van de steken.(de lussen aan de buitenkant van de muts). Als het goed is heb je nu 20 vasten gehaakt recht tegenover de naad.
Toer 2: haak 1 losse, keer je werk. Haak 2 vasten samen (leer hier hoe je dit op een mooie manier doet), haak 1 vaste in elk van de volgende 7 steken. Haak 2 vasten samen, haak 1 vaste in elk van de volgende steken. Haak de laatste 2 steken weer samen.
Toer 3: haak 1 losse, keer je werk. Haak 2 vasten samen, haak 1 vaste in elk van de volgende 13 steken, haak de laatste 2 steken weer samen.
Toer 4: haak 1 losse, keer je werk. Haak 2 vasten samen, haak 1 vaste in elk van de volgende 11 steken, haak de laatste 2 steken weer samen.
Toer 5: haak 1 losse, keer je werk. Haak 2 vasten samen, haak 1 vaste in elk van de volgende 9 steken, haak de laatste 2 steken weer samen.
Haak vervolgens vasten rondom de hele muts, ook over de zonneklep heen. Haak een halve vaste in de eerste vaste van de zonneklep en hecht de draad af. Werk de draad netjes weg.

Optie 2: oorflappen
Ik maakte oorflappen aan de muts. Volg daarvoor de volgende instructie. Tip: bekijk eerst even het hele filmpje, aan het eind is namelijk te zien hoe je de steken kunt markeren, zodat je de oorflappen op de juiste afstand van elkaar haakt.

Voor zover ik me kan herinneren heb ik dezelfde maat voor de flappen aangehouden als in het filmpje. Beoordeel zelf of de oorflappen breed genoeg zijn. Ook is het even puzzelen waar de oorflappen moeten komen en hoeveel steken er tussen de oorflappen zitten. Ik vind het mooier om de naad aan de achterkant te houden en de eerste oorflap niet direct bij de naad te beginnen.

Als je een muts haakt met 60 steken (zoals in het patroon hierboven) zou je de beide oorflappen 10 steken breed kunnen maken. Aan de voorkant kan je bijvoorbeeld 23 steken tussen beide oorflappen laten, en aan de achterkant 17 steken. Dit is even een kwestie van uitproberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten