donderdag 24 december 2015

Wel of niet haken met acryl?

Vorige week kwam ik toevallig op Facebook een bericht tegen van Scheepjes. Voor degenen die het niet kennen, Scheepjes is een Nederlandse producent van garen (of wolletjes zoals ik het noem...) en ze hebben een uitgebreid assortiment, van katoen tot acryl en allerlei blends van acryl en wol, katoen en acryl, etc. Ze hebben nu iets nieuws: Colour Crafter, een 100% premium acryl garen in mooie kleuren. Het doet me een beetje denken aan StyleCraft, dat ook in zulke mooie kleurtjes te krijgen is en ook van 100% acryl is.

Het bericht van vorige week zette me aan het denken: er is zoveel keus als het gaat om het materiaal waarmee je haakt. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Ik heb nog maar weinig met acryl gehaakt moet ik zeggen, al heeft het zeker z'n voordelen ten opzichte van andere materialen. Zo heb ik voor mijn neefje een muts geprobeerd te haken met katoen, maar die is jammerlijk mislukt (katoen geeft niks mee en daardoor draagt het niet fijn). Acryl is wat dat betreft meer geschikt voor een muts, en het schijnt ook warmer te zijn en bovendien hypo-allergeen. Voor mij is acryl net iets te warm en zelfs een beetje zweterig (ik heb ooit een sjaal gekocht van acryl en dat was geen succes).

Als ik kijk naar mijn vorige (en nog lopende) projecten heb ik veel met katoen gewerkt, maar ook met Merino Cotton (wol/katoen) en acryl met wol (van Wibra). En ook met Scheepjes heb ik al ervaring: ik gebruikte Softfun voor de omslagdoek die ik voor mijn moeder haakte. Softfun is een mix van katoen en acryl en heeeerlijk om mee te haken (lekker zacht en splijt niet). Ik ben dus wel benieuwd naar Colour Crafter!

Waar haak jij het liefst mee? En heb je nog tips voor het haken van een winterse muts voor mijn zoontje van bijna 1? Welk materiaal is daarvoor het meest geschikt? Ik hoor het graag!

Ik wens jullie hele fijne feestdagen en heel veel geluk in 2016!

2 opmerkingen:

 1. Persoonlijk heb ik al veel gehaakt met acryl, vooral omdat ik de voorraad van mijn moeder gebruik en vroeger was er héél veel acrylgaren te koop en veel minder andere soorten. Ik haak eigenlijk met alle soorten, maakt niet uit.
  Voor een mutsje gebruikte ik ooit heel zacht garen van Phildar. Het voelde nog zachter als een konijnenpelsje, maar ik ben verdorie de naam vergeten. Het heeft ook een beetje structuur en is geschikt voor baby's. Het kriebelt totaal niet en is lekker warm. Als ik het terug tegenkom, laat ik het je weten!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sigrid, ik ben wel benieuwd naar het garen van Phildar dat je hebt gebruikt... Zelf heb ik eens een muts gemaakt van Phildar Terre Neuve, ook lekker zacht spul van 100% wol. En met een mooi kleurverloop erin. Wel wat prijzig, maar je hebt niet veel nodig voor een muts (ik dacht 2 bollen).

   Verwijderen