zondag 18 oktober 2015

Hoes voor krukje haken

Tijdens mijn zwangerschap was het eindelijk tijd om spulletjes voor onze eigen baby te haken! Wel met mate, want mijn man moet er ook mee kunnen leven ;-). Ik begon met grootse plannen, zoals een zelfgemaakte mobiel voor boven het ledikantje of box, het omhaken van een muziekdoosje, veel dekentjes, enz. Maar doordat ik de hele zwangerschap al een drastisch gebrek aan energie had, moest ik keuzes maken. Een van de eerste projecten waar ik aan begon, was het haken van een hoesje over een krukje van de Hema.

Het mintgroene krukje kocht ik omdat de kleur van het onderstel mooi past bij de gordijntjes en andere accessoires van de babykamer. Alleen de houten zitting stond me tegen... Met allemaal witte strakke meubeltjes vond ik dat hout niet echt mooi passen. Dus dook ik in mijn voorraad katoen en haalde ik daar verschillende kleuren uit van Phildar Phil Coton 3.

Voor het patroon ging ik op zoek naar een rondgehaakte poef of een soortgelijke hoes, maar vond niet echt iets dat paste bij mijn ronde krukje (en smaak!). Wel vond ik een mooi plaatje van een hoes voor een vierkant krukje. Op basis daarvan heb ik zelf een hoes gehaakt. Het leuke hiervan vind ik dat je meerdere kleuren per toer gebruikt en de verschillende kleuren een beetje losjes afwisselt. Hieronder vind je de werkbeschrijving. 

Werkbeschrijving
Begin met vier lossen en sluit deze tot een ring met een halve vaste in de eerste losse. Of gebruik de methode met de magische ring.

Haak 3 lossen (dit telt als het eerste stokje) en haak nog 11 stokjes in de ring. In totaal heb je nu 12 stokjes. Sluit de toer met een halve vaste.

In iedere volgende toer meerder je met 12 stokjes. Dat betekent dat je in de tweede toer 24 stokjes haakt (in elk stokje van de vorige toer 2 stokjes), in de derde toer 36 stokjes (in 1 stokje van de vorige toer 1 stokje, in het volgende stokje van de vorige toer haak je 2 stokjes), enz. Waar je precies meerdert is niet zo belangrijk, zolang je de meerderingen maar gelijkmatig verdeelt over de toer. Ik begon iedere toer met een meerdering (2 stokjes in het eerste stokje van de vorige toer) en gaandeweg haakte ik steeds meer enkele stokjes tussen de meerderingen. Sluit iedere toer met een halve vaste.

Als je cirkel bijna even groot is als de zitting van de kruk, is het tijd om te stoppen met de meerderingen. Hou er rekening mee dat je hoesje nog een beetje meerekt, dus maak de cirkel niet te groot. Ik haakte vervolgens twee toeren in hetzelfde aantal stokjes, zodat je langs de zitting naar beneden haakt. 

Daarna ging ik minderen, zodat het hoesje mooi aansluit aan de onderkant van de zitting. De eerste toer die ik minderde, haakte ik 12 stokjes minder dan de toer ervoor door stokjes samen te haken. Daarna haakte ik nog een toer waarbij ik als volgt minderde: 1 stokje, 1 losse, 1 steek van de vorige toer overslaan, stokje in de volgende steek van de vorige toer, een steek overslaan en een stokje in de volgende steek. Dit betekent dat je iedere 4 steken 1 steek mindert. Je kunt natuurlijk ook 2 stokjes samenhaken per 4 steken, zodat je van 4 steken van de vorige toer er 3 maakt. Door het haken van de lossen maak je een toer met gaatjes erin, zodat je eventueel een koordje kunt rijgen door deze toer en het hoesje kunt vastbinden om de zitting. Kiezen van kleuren
Voor wat betreft de kleuren koos ik vrij random wanneer ik van kleur wisselde. Wel probeerde ik de lichtere kleuren zoveel mogelijk af te wisselen met de donkerdere kleuren. De donkere kleuren wilde ik zo min mogelijk elkaar laten overlappen of raken. Ik gebruikte de volgende kleuren: Marine (118), Jade (113), Turquoise (225), Mercure (8), Violet (231), Lavande (69), Blanc (10). 

Tip voor het wisselen van kleur
Wat me achteraf een beetje tegenviel zijn de kleurwissels. Die hadden wel wat strakker gemogen. Nu heb ik gebruik gemaakt van de magische knoop, maar daarmee kan je nooit precies uitkienen waar de ene kleur ophoudt en de andere kleur begint. Ook is de overgang van de ene toer naar de andere toer niet overal even mooi. Dit kan je eenvoudig oplossen door bij het haken van het laatste stokje in de ene kleur de laatste doorhaling van de draad met de nieuwe kleur te doen. 

Al met al ben ik best blij met het eindresultaat! Wat vinden jullie van deze gehaakte hoes?

2 opmerkingen:

 1. Ik vind je krukje heel geslaagd en dat van die kleurwissels...dat valt echt niet op hoor!
  Mooie kleuren ook!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Sigrid! Nu we het krukje een tijdje in gebruik hebben vind ik de kleurwissels ook niet meer zo opvallen... Ik ben er erg blij mee!

   Verwijderen