vrijdag 25 april 2014

Haakpatroon colsjaal harlekijnsteek (Catherine Wheel)

De vorige keer schreef ik hier over de colsjaal die ik maakte met de harlekijnsteek (Catherine Wheel). Hier doe ik een poging om een Nederlandse uitleg te geven bij het patroon. Ik vond het haakpatroon op deze website.


Let op: het patroon is alleen voor persoonlijk gebruik!

Samenhaken van stokjes
In dit patroon haak je 4 stokjes (aan de zijkant van je haakwerk) en 7 stokjes samen. Dit doe je als volgt:

Sla de draad om de naald, steek de naald in de aangegeven eerste steek. Haal de draad door de steek naar voren. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad om de naald en haal door 2 lussen op de haaknaald. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Normaal gesproken zou je voor een stokje nu nogmaals de draad omslaan en door de laatste 2 lussen halen. Maar nu laat je de 2 lussen op je haaknaald en start je met het haken van een stokje in de volgende steek. 

Ook bij dit tweede stokje haak je het stokje niet helemaal af en met 3 lussen op je haaknaald haak je ook in de 3e steek en vervolgens in de 4e steek. Je hebt nu 4 onafgemaakte stokjes op de haaknaald staan (5 lussen in totaal). Je slaat nu de draad om de naald en haalt de draad door alle lussen op de haaknaald. Je hebt nu 4 stokjes samengehaakt. In feite heb je nu geminderd, want van 4 steken heb je 1 steek gemaakt. Ditzelfde principe pas je ook toe als je 7 stokjes moet samenhaken (volgt verderop in het patroon).

Patroon
Ik haakte de roze sjaal met garen Leona van Wibra met haaknaald 10 mm. Op 1 bol zit 57 meter en uiteindelijk kwam ik met 3 bollen precies uit.
Begin met een ketting van 131 lossen. Afhankelijk van de dikte van de draad die je gebruikt, kan je het aantal lossen aanpassen. Houd altijd een meervoud van 10 steken aan plus 1 keerlosse. Mijn ketting van 131 lossen was ongeveer 130 cm.

Toer 1
In de tweede losse vanaf de haaknaald haak je 1 vaste, in de volgende losse ook 1 vaste, *sla 3 steken over, 7 stokjes in de volgende steek, sla 3 steken over, 3 vasten in de volgende 3 lossen*; herhaal de instructie tussen de **. Eindig met 2 vasten.

Toer 2 
Keer je werk, haak 2 lossen. Haak 4 stokjes samen (in de 2 vasten en de 2 stokjes van de vorige toer), * haak 3 lossen, 1 vaste in de volgende 3 steken, 3 lossen, haak 7 stokjes samen (in de 2 stokjes, 3 vasten en 2 stokjes van de vorige toer)*; herhaal de instructie tussen de **, eindig met het samenhaken van 4 stokjes (in de 2 stokjes en 2 vasten van de vorige toer). Sla de keerlosse over. 

Toer 3
Keer je werk, haak 2 lossen. Haak 4 stokjes in de steek van de vorige toer, waarbij 4 stokjes zijn samengehaakt, *sla 3 lossen over, haak 1 vaste in de volgende 3 steken, sla 3 lossen over, 7 stokjes in de steek waarbij 7 stokjes werden samengehaakt*; herhaal de instructie tussen de **. Eindig met 4 stokjes in de steek van de 4 samengehaakte stokjes in de vorige toer. Sla de keerlosse over.

Toer 4
Keer je werk, haak 1 losse. Haak 1 vaste in de volgende 2 steken, *3 lossen, haak 7 stokjes samen (in de 2 stokjes, 3 vasten en 2 stokjes van de vorige toer), 3 lossen, 1 vaste in de volgende 3 steken*; herhaal de instructie tussen de **. Eindig met 2 vasten. Sla de keerlossen over.

Herhaal toer 1 tot en met 4 nog 2 keer. Hecht de draad niet af.
Je kunt nu met de draad de 2 uiteinden van de sjaal aan elkaar vast haken met halve vasten. Hecht vervolgens de draad af en werk de losse draadjes weg.

Kom je er niet uit met het haken van deze steek? Kijk dan eens op de website van Wieke van Keulen. Zij heeft een hele duidelijke foto handleiding gemaakt voor deze steek. Het patroon is niet helemaal hetzelfde, maar je krijgt zo wel een goed idee hoe je dit kunt haken.

Veel plezier met het haken van deze sjaal!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten