vrijdag 15 mei 2015

Muziekdoosje in een gehaakte ster

Soms kom je op internet plotseling iets moois tegen waarvan je denkt: dat ik daar niet eerder aan gedacht heb! Dat gebeurde bijvoorbeeld met de gehaakte ster met een muziekdoosje, die ik vond op de blog Draad en Praat van Lisanne. Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, wilde ik graag voor onze kleine een muziekdoosje omhaken, dus kocht ik alvast een muziekdoosje bij Echtstudio. Maar een mooi patroon voor het omhaken had ik nog niet gevonden...

Tot ik dus op Draad en Praat terecht kwam. Sowieso een leuke blog om te volgen, Lisanne maakt de mooiste haakwerkjes en maakt ook prachtige foto's! Ze schreef al dat het haken van een ster om een muziekdoosje een mooi kraamcadeautje is en ze heeft helemaal gelijk! Zoiets zou geweldig zijn om te geven of krijgen. Maar voor jezelf maken kan natuurlijk ook.

Scheepjes Stonewashed
Ik koos voor het haken van de ster het garen Scheepjes Stonewashed in de kleur Green Agate. Dit was voor mij de eerste keer dat ik met de Stonewashed haakte en had er op internet al veel positieve verhalen over gelezen. Eerlijk gezegd viel het me een beetje tegen dat het garen zo pluizig is en daardoor moeilijk uit te halen (ja zelfs met zo'n duidelijk patroon als dit moest ik een keer opnieuw beginnen). Het eindresultaat is wel mooi geworden, maar dan wel met pluis :-). Om ervoor te zorgen dat de vulling niet naar buiten zou piepen, gebruikte ik haaknaald 5mm.

Afwerking van de ster
Voor het aan elkaar maken van de beide sterren haakte ik vasten rondom. Waar ik een beetje mee stoeide, waren de punten van de ster. Om deze mooi te maken, haakte ik 3 vasten op de punt, om zo netjes de bocht om te gaan. Als je dat niet doet, trekken de punten een beetje krom en worden ze niet mooi. Het muziekdoosje maakte ik vast met een paar steken in het midden van de ster, ik maakte een lint (van Xenos) aan het muziekdoosje vast dat ik door een punt van de ster haalde. Zo kan je het lint vasthouden en aan het koord trekken om het muziekje aan te zetten zonder dat je de ster kapot trekt. Ik begon met het haken van vasten op de punt waar het lint uit de ster zou komen.

Opvullen van de ster
Om de ster goed op te vullen, haakte ik eerst een paar punten aan elkaar. Die vulde ik voorzichtig, maar wel stevig zodat de vulling ook helemaal in de punt zit. Vervolgens vulde ik iedere punt zodra ik er met vasten omheen was geweest. Als je 4 punten dicht hebt gemaakt, kan je de hele ster opvullen, voordat je de hele ster dicht maakt. Vergeet niet het koordje van het muziekdoosje tussen 2 punten naar buiten te laten! Voor de vulling gebruikte ik vulmateriaal van Xenos (75 gram voor 1,-).

Ondertussen maak ik ook voor het kindje van mijn zusje een muziekdoosje in de vorm van een ster. Deze krijgt een iets ander uiterlijk dan deze mintgroene, helemaal in stijl van de babykamer. Als die af is, laat ik het eindresultaat natuurlijk hier op de blog zien.

Wat vinden jullie van dit omhaakte muziekdoosje?

5 opmerkingen:

 1. Wow hij is super mooi geworden!! En tof ook in dit garen! Echt super leuk om te zien en dank voor de complimenten (bloos :) Fijn weekend! Groetjes Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Hoi Else, ik heb de link aangepast. Hopelijk lukt het nu wel om via de link naar de site van Lisanne te gaan.

   Verwijderen
 3. Hoi Else. Ik zie niet hoe ik aan het patroon moet komen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Else. Ik zie niet hoe ik aan het patroon moet komen

  BeantwoordenVerwijderen